Maarinsolmun kaavamuutos

TAPIOLAN KAAVOITUS JA RAKENTAMINEN (päivitetty 4.1.2018)


Vuodesta 2005 asti vireillä olleen Maarinsolmun asemakaavamuutoksen (Maarinsolmu, 221400) tavoitteena on muuttaa nykyinen Maarinsolmun liikennevaloristeys Pohjois-Tapiolassa eritasoliittymäksi, ja tutkia samalla asuin- ja työpaikkarakentamisen sijoittamista liittymää ympäröiville tonteille.

Näihin alueisiin lukeutuu mm. Maarinniityn kosteikkometsä Kalevalantien eteläpuolella, jolle jo v. 2005 suunniteltiin kahta matalahkoa asuinkorttelia. Vuonna 2016 kaupunki varasi alueen HOAS:lle opiskelija-asuntoja varten. Alueelle suunnitellaan tällä hetkellä 10- ja 13-kerroksisia asuintorneja ja suurta hulevesipainannetta. Lisäksi Maarinsolmun kaavaan kuuluu asuinrakentamista mm. Kalevalantien pohjoispuolelle Tapiolan Lämmön nykyisen kiinteistön paikalle.

Tapiolan Kilta on antanut vuosien mittaan kaupungille kolme virallista lausuntoa Maarinsolmusta (2005, 2006 ja 2017, luettavissa alhaalta). Näissä kannanotoissaan Kilta on lähiasukkailta saamansa palautteen mukaisesti painottanut erityisesti Maarinniityn luonnonmetsän säilyttämistä puistoalueena.

Maarinniityn luonnonmetsä kesällä 2006
Maarinniityn luonnonmetsä kesällä 2006. Kuva: Jussi Laine

Maarinniityn metsä on lähiasukkaille tärkeä virkistysalue ja melusuoja, eikä Kilta pidä sen uhraamista perusteltuna. Tämä on huomionarvoista erityisesti siksi, koska viereiselle Hagalundinkallion alueelle ollaan jo kaavoittamassa uudisrakentamista kymmeniätuhansia kerrosneliömetrejä.

Maarinniityn metsän säilyttämistä ovat painottaneet useat lähitaloyhtiöt, mikä on tullut esille mm. syksyllä 2005 järjestetyn asukasadressin muodossa. Adressin allekirjoittivat satojen lähiasukkaiden ohella 10 lähitaloyhtiötä, ja se luovutettiin Espoon silloiselle kaupunkisuunnittelulautakunnalle 8.12.2005.

Tapiolan Kilta järjesti asemakaavasta asukkaiden kanssa kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenille maastokatselmuksen 20.5.2009, sekä myöhemmin, kaavasisällön vielä muututtua uudet katselmukset 10.5.2016 ja 27.3.2017. Yhteiskatselmuksissa asukkaat saivat mahdollisuuden tuoda kaavaa koskevat äänensä julki päättäjille suoraan paikan päällä. Lopputuloksena puiston eteläosa ollaan säilyttämässä rakentamattomana, ja HOAS:n kortteli sijoitetaan lähelle Kalevalantietä. Myös asukkaille tärkeää vanhaa puustoa on tarkoitus säilyttää (KSL:n päätös 28.3.2017).

Kilta pitää Maarinsolmun kaavoituksessa saavutettuja etappeja esimerkkeinä onnistuneesta vuorovaikutuksesta, jossa sekä kaupungin että asukkaiden tarpeita on otettu huomioon. Hankkeen valmistelu on edelleen kesken, ja sen jatko on osaltaan sidottu viereisen Hagalundinkallion suunnitelman etenemiseen.

Luettavaa (pdf):

Kommentit (0)

Kukaan ei vielä ole kommentoinut tätä artikkelia.

Kirjoita uusi kommentti

 Tapiolassa tapahtuu

30.4.2022Tapiolan vapun avaus

2.5.2022Tapiolan Killan asukastilaisuus Tapiolan historiasta

4.5.2022Maarinsolmun eritasoliittymän suunnittelu etenee Tapiolassa

5.5.2022Tapiolan Killan RKY-miniseminaari

21.5.2022Tapiolan kesänavaus

14.6.2022Espoon kaupungin kaavakävely Kulttuuriaukion hankesuunnitelmasta


Elokuviin Tapiolassa?
Katso täältä Kino Tapiolan
viikko-ohjelmisto!


Kaupungin kuulutukset

Kaikki kaupungin ajankohtaiset kuulutukset ja tiedotteet löydät täältä.

Tilaa uutiskirje

Tapiolan Killan postituslistan jäsenenä saat automaattisesti sähköpostiisi tiedot uusista Tapiolassa vireillä olevista kehityshankkeista, sekä Killan toiminnasta.

Liity postituslistallemme täältä!


Tapiolan keskuksen palvelut

Katso Tapiolan liikekeskustan tärkeimmät palvelut kartalta (www.tapiolankeskus.fi)Twitter