Maarinsolmun kaavamuutos

TAPIOLAN KAAVOITUS JA RAKENTAMINEN (päivitetty 21.9.2022)


Vuodesta 2005 asti vireillä olleen Maarinsolmun asemakaavamuutoksen tavoitteena on muuttaa nykyinen Maarinsolmun liikennevaloristeys Pohjois-Tapiolassa eritasoliittymäksi, ja tutkia samalla asuin- ja työpaikkarakentamisen sijoittamista liittymää ympäröiville tonteille.

Näihin alueisiin lukeutuu mm. Maarinniityn kosteikkometsä Kalevalantien eteläpuolella, jolle jo v. 2005 suunniteltiin kahta matalahkoa asuinkorttelia. Vuonna 2016 kaupunki varasi alueen HOAS:lle opiskelija-asuntoja varten. Alueelle suunnitellaan 8-kerroksisia asuintorneja ja suurta hulevesipainannetta.

Kannanotoissaan Kilta on lähiasukkailta saamansa palautteen mukaisesti painottanut erityisesti Maarinniityn luonnonmetsän säilyttämistä puistoalueena.

Maarinniityn luonnonmetsä kesällä 2006
Maarinniityn luonnonmetsä kesällä 2006. Kuva: Jussi Laine

Maarinniityn metsä on lähiasukkaille tärkeä virkistysalue ja melusuoja, eikä Kilta pidä sen uhraamista perusteltuna. Tämä on huomionarvoista erityisesti siksi, koska viereiselle Hagalundinkallion alueelle ollaan jo kaavoittamassa uudisrakentamista kymmeniätuhansia kerrosneliömetrejä.

Maarinniityn metsän säilyttämistä ovat painottaneet useat lähitaloyhtiöt, mikä on tullut esille mm. syksyllä 2005 järjestetyn asukasadressin muodossa. Adressin allekirjoittivat satojen lähiasukkaiden ohella 10 lähitaloyhtiötä, ja se luovutettiin Espoon silloiselle kaupunkisuunnittelulautakunnalle 8.12.2005.

Tapiolan Kilta järjesti asemakaavasta asukkaiden kanssa kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenille maastokatselmuksen 20.5.2009, sekä myöhemmin, kaavasisällön vielä muututtua uudet katselmukset 10.5.2016 ja 27.3.2017. Yhteiskatselmuksissa asukkaat saivat mahdollisuuden tuoda kaavaa koskevat äänensä julki päättäjille suoraan paikan päällä. Lopputuloksena puiston eteläosa ollaan säilyttämässä rakentamattomana, ja HOAS:n kortteli sijoitetaan lähelle Kalevalantietä. Myös asukkaille tärkeää vanhaa puustoa on tarkoitus säilyttää (KSL:n päätös 28.3.2017).

Kilta pitää Maarinsolmun kaavoituksessa saavutettuja etappeja esimerkkeinä onnistuneesta vuorovaikutuksesta, jossa sekä kaupungin että asukkaiden tarpeita on otettu huomioon.

Luettavaa (pdf):

Kommentit (0)

Kukaan ei vielä ole kommentoinut tätä artikkelia.

Kirjoita uusi kommentti

Tilaa uutiskirje

Tapiolan Killan postituslistan jäsenenä saat automaattisesti sähköpostiisi tiedot uusista Tapiolassa vireillä olevista kehityshankkeista, sekä Killan toiminnasta.

Liity postituslistallemme täältä!


Tapiolan keskuksen palvelut

Katso Tapiolan liikekeskustan tärkeimmät palvelut kartalta (www.tapiolankeskus.fi)Twitter