Länsimetron liityntäbussilinjastot Tapiolassa

KATU- JA LIIKENNEHANKKEET (päivitetty 7.5.2015)


Tapiolan Kilta jätti maaliskuussa 2014 HSL:n hallitukselle lausunnon länsimetron tulevasta liityntäbussilinjastosta. Lausunto pohjautui HSL:n 9.1.2014 julkaisemaan alustavaan linjastoluonnokseen, jonka lähtökohtana oli, että metron avaamisen myötä suorat bussiyhteydet Tapiolasta Helsingin keskustaan loppuvat, ja nykyiset linjastot muutetaan metron (ns. runkolinjan) syöttöliikenteeksi.

Kannanotossaan Kilta painotti asukaslähtöistä suunnittelua bussilinjoihin, ja totesi, että esimerkiksi busseja 194 ja 195 ei tule lakkauttaa. Vaihdottomia bussiyhteyksiä Tapiolasta Espoon keskustaan, Lauttasaareen ja Helsingin keskustaan Munkkiniemen kautta tulisi jatkossakin olla saatavilla.

Luonnoksen mukaan yksi liityntälinjaston tavoitteita on keskittää bussit muutamille suurimmille kaduille ja osaltaan aktivoida asukkaita liikkumaan. Vastaavasti linjojen vuorovälejä on suunniteltu tihennettäväksi. Tapiolan Kilta muistutti kannanotossaan, että Tapiolassa asuu paljon lapsiperheitä ja vanhusväestöä, joiden liikkumismahdollisuudet heikentyvät olennaisesti pidentyvien kävelymatkojen takia. Siksi ehdotus bussilinjojen lopettamiseksi kaikilta pienemmiltä katuosuuksilta ei ole mielestämme asukaslähtöinen ratkaisu.

Metro pistää Tapiolan bussiliikenteen uusiksi
Metro myllertää Tapiolan bussiliikenteen kokonaan. Kuva: Juhana Kaikkonen (2008)

Killan HSL:ltä saamassa vastineessa todettiin tehdyiksi eräitä parannuksia Killan esittämiin näkökohtiin. Tapiolan ja Espoon keskuksen välinen vaihdoton linja 118 oli palautettu takaisin suunnitelmiin. Sen sijaan Tapiolan ja Lauttasaaren tai Helsingin ydinkeskustan välisiä linjastoja ei edelleenkään olla säilyttämässä.

Killan mielestä metro tulee kokonaisuutena huonontamaan Kaakkois-Espoon joukkoliikenteen palvelutasoa pitenevien kokonaismatka-aikojen ja kasvavien kävelymatkojen muodossa. Linjasto lienee laadittu suuressa määrin metron itsensä sanelemana, ja alueen asukaslähtöisyyden kustannuksella. Toteutuessaan se hankaloittaisi monien asukkaiden liikkumismahdollisuuksia, ja todennäköisesti ohjaisi suuren määrän asukkaita yksityisautoilun pariin.

Luettavaa (pdf):

Kommentit (0)

Kukaan ei vielä ole kommentoinut tätä artikkelia.

Kirjoita uusi kommentti

Tilaa uutiskirje

Tapiolan Killan postituslistan jäsenenä saat automaattisesti sähköpostiisi tiedot uusista Tapiolassa vireillä olevista kehityshankkeista, sekä Killan toiminnasta.

Liity postituslistallemme täältä!


Tapiolan keskuksen palvelut

Katso Tapiolan liikekeskustan tärkeimmät palvelut kartalta (www.tapiolankeskus.fi)Twitter