Jousenpuiston kaavamuutos

TAPIOLAN KAAVOITUS JA RAKENTAMINEN (päivitetty 7.5.2015)


Jousenpuiston asemakaavan (Jousenpuisto, 211201) tavoitteena oli mahdollistaa asuin- ja liikerakentaminen luonnontilaiselle tonttialueelle Merituulentien ja Koivu-Mankkaantien välissä. Alueelle osoitettiin myös Jousenpuiston metroasema. Huomattava osa asuinkortteleista osoitettiin sivuamaan Merituulentietä ja Koivu-Mankkaantietä, minkä lisäksi itse metroaseman läheisyyteen kaavailtiin korkeita asuintorneja.

Tapiolan Kilta antoi hankkeesta sen nähtävillä olon aikana kaupungille kaksi kannanottoa (2011 ja 2012). Killan mielestä Jousenpuiston rakennusoikeus oli ylimitoitettu, sillä vaikka Jousenpuiston kaava-alue ei kuulunut varsinaiseen Tapiolan kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen kaupunginosaan, se rajautui Steniuksenkummun ja Jousenkaaren läheisiin asuinalueisiin, jotka ovat osa Tapiolaa. Rakennusoikeuden ohella Tapiolan Kiltaa huolestutti mm. parkkipaikkojen riittämättömyys, ja viereisen Jousenkaaren koulun riittämätön kapasiteetti alueen uusille koululaisille.

Jousenpuiston viistokuva lounaastaJousenpuiston kaavamuutoksen lopullinen havainnekuva. Oikealla näkyvät Merituulentietä sivuavat nauhamaiset kerrostalot. Kuva: Arkkitehtiryhmä A6 Oy

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta palautti Jousenpuiston asemakaavan takaisin valmisteluun 13.6.2012. Hankkeeseen linjattiin tehtäväksi muutoksia, jotka mm. vähensivät suunniteltua rakennusoikeutta yli 10 000 km2, ja madalsivat siten alueelle kaavailtuja torneja. Lisäksi suunnitelman alkuvaiheessa esillä ollut (ja asukkaita huolestuttanut) idea asuntojen huoltoliikenteen ohjaamisesta paikalliselle kevyen liikenteen väylälle poistettiin. Päätökseen vaikuttivat lähiasukkaiden yhteydenotot päättäjiin, ja alueella heidän toimestaan järjestetty maastokatselmus, johon myös Kilta osallistui.

Lopullisesti kaava hyväksyttiin valtuustossa 29.4.2013.

Luettavaa (pdf):

Kommentit (0)

Kukaan ei vielä ole kommentoinut tätä artikkelia.

Kirjoita uusi kommentti

Tilaa uutiskirje

Tapiolan Killan postituslistan jäsenenä saat automaattisesti sähköpostiisi tiedot uusista Tapiolassa vireillä olevista kehityshankkeista, sekä Killan toiminnasta.

Liity postituslistallemme täältä!


Tapiolan keskuksen palvelut

Katso Tapiolan liikekeskustan tärkeimmät palvelut kartalta (www.tapiolankeskus.fi)Twitter