Kaupinkallion metsän kaavamuutos

TAPIOLAN KAAVOITUS JA RAKENTAMINEN (päivitetty 25.3.2017)


Kaupinkallion metsän asemakaavamuutoksen (Tapiolan keskus II (Kaupinkallio), 210310) tarkoituksena oli lisätä asuntorakentamista Tapiolan liikekeskustassa tulevan metroaseman vaikutusalueella. Käytännössä tähän päästiin kaavoittamalla v. 2005–2009 Kaupinkallion puistoalueelle kolme 4-5 kerroksista asuinkorttelia.

Tapiolan Kilta antoi hankkeesta kriittistä palautetta usean muun tahon kanssa. Näihin kuuluivat mm. Espoon ympäristölautakunta, Uudenmaan ympäristökeskus, Tapiolan alueneuvottelukunta, Espoon ympäristöyhdistys ja paikallisasukkaat yli tuhannen nimen adressilla.

Suurinta kritiikkiä suunnitelmassa aiheutti Tapiolan liikekeskustan ainoan merkittävän luonnonmetsän, Kaupinkallion puiston hävittäminen ja pelko siitä, että puiston jäljelle jäävä osa eristyisi uusien asukkaiden takapihaksi. Lisäksi pistetalojen epärealistiset pysäköintiratkaisut ja niiden vaikutus lähikatujen liikenteeseen huolettivat asukkaita.

Kaupinkallion metsä luonnontilaisena viimeistä kertaa kesällä 2010
Kaupinkallion metsä luonnontilaisena viimeistä kertaa kesällä 2010. Kuva: Jussi Laine

Tapiolan Kilta antoi hankkeesta kaupungille vuosien 2005–2006 aikana kaiken kaikkiaan kolme kannanottoa ja yhden vetoomuksen, joissa hankkeen ongelmat tuotiin esille ja puollettiin metsän säästämistä. Lisäksi todettiin, että Kaupinkallion tontti on tosiasiassa vahvan kaavan puistoaluetta, jonka Asuntosäätiö vuonna 1994 luovutti kaupungille korvauksetta Tapiolan muiden yleisten alueiden ohessa. Sopimusasiakirjan mukaan kaupunki sitoutui säilyttämään alueen käyttötarkoituksen ja hoidon tason sellaisena, jollainen se oli luovutushetkellä.

Loppujen lopuksi kaava kuitenkin hyväksyttiin 12.10.2009 valtuustossa selvällä enemmistöllä (ks. äänestäneiden nimet täältä). Poikkeuksellisesti Tapiolan Kilta valitti asiasta hallinto-oikeuteen 2010, mutta valitus ei johtanut hankkeen kumoamiseen.

Kaupinkallion asuinkortteleita entisen metsän paikalla keväällä 2014

Kaupinkallion pistetalot kuvattuna Pohjantien länsipuolelta keväällä 2014
Kaupinkallion asuinkortteleita entisen metsän paikalla keväällä 2014. Kuvat: Kati Miettinen

Kaupinkallion esimerkki osoittaa, että Espoolle ei Tapiolassa riitä sadattuhannet kerrosneliömetrit uutta rakentamista, vaan lisäksi halutaan ottaa myös viheralueista kaikki irti. On perusteltua uskoa, että kyseisellä tavalla ei luoda Maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämää hyvää asuinympäristöä, vaan petetään asukkaille Tapiolan yleisten alueiden luovutussopimuksessa 1994 annettu lupaus viheralueiden säilyttämisestä.

Mielestämme tällainen kehittäminen sotii niin Tapiolan asukkaiden kuin Espoon kaupunginkin perusarvoja vastaan, eikä ole millään mittapuulla hyvää kaupunkisuunnittelua.

Kaupinkallion asuntojen sulkema reitti jäljellä olevaan metsään
Kuka vakuutti, ettei Kaupinkallion metsä jää jatkossa vain uusien asukkaiden takapihaksi? Kuva: Kati Miettinen

Luettavaa (pdf):

Kommentit (0)

Kukaan ei vielä ole kommentoinut tätä artikkelia.

Kirjoita uusi kommentti

 Tapiolassa tapahtuu

14.11.2017Hanke nähtävillä: "Hakalehdonmäki, 212000"

18.11.2017Valoteoksia Tapiolassa

18.11.2017Tapiolan metron avaus

25.11.2017Tapiolan Joulunavaus

24.11 – 26.11.2017Black Friday 2017

27.11.2017Ebelin Hulvattomat Joulujazzit


Elokuviin Tapiolassa?
Katso täältä Kino Tapiolan
viikko-ohjelmisto!

Tilaa uutiskirje

Tapiolan Killan postituslistan jäsenenä saat automaattisesti sähköpostiisi tiedot uusista Tapiolassa vireillä olevista kehityshankkeista, sekä Killan toiminnasta.

Liity postituslistallemme täältä!


Kaupungin kuulutukset

Kaikki kaupungin ajankohtaiset kuulutukset ja tiedotteet löydät täältä.


Tapiolan keskuksen palvelut

Katso Tapiolan liikekeskustan tärkeimmät palvelut kartalta (www.tapiolankeskus.fi)


Tapiolan Kilta 60 vuotta -esite julkaistu!

Tutustu Tapiolan Killan uuteen sähköiseen esitteeseen, joka on julkaistu yhdistyksen 60-vuotisjuhlan kunniaksi!


Twitter